Modern Művészet Zircen

Veszprém-Balaton 2023

Modern Művészet Zircen

Az itt élő alkotóknak köszönhetően különleges kulturális pezsgés kezdődik idén ősszel a Bakony fővárosában, a leginkább gazdag történelmi múltjáról ismert Zircen. A Modern Művészet Zircen (MMZ) projekt keretében létrejövő művészeti alkotások, amelyek a helyi alkotóközösség, köztük művészhallgatók keze munkája nyomán keletkeznek majd, fokozatosan veszik birtokba a város közterületeit. Lesznek köztük utcabútorok és szabadtéri szobrok, de ajándéktárgyak és utcai kiállítás is – ami pedig közös bennük, hogy karakteres keretbe foglalják a várost és igazi zirci szellemiséggel töltik majd fel a látogatókat.

Fokozatos építkezés

A fokozatos építkezés jegyében 2023-ra bontakozhat ki teljes pompájában a projekt. Vagyis a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa idejére már az egész várost, pontosabban a közterületeket és a látogatókat fogadó magánterületeket is behálózhatták és megtölthetik majd a kortárs művészeti alkotások!

A projekt kezdeményezője és motorja a zirci A Vizuális és Környezetkultúra Fejlesztéséért Alapítvány, amely számos helyi partnerrel karöltve valósítja meg a nagyszabású célkitűzést. A város feltöltése izgalmas alkotásokkal, bekapcsolódás az EKF2023 vérkeringésébe és a város művészeinek és művészetre nyitott vállalkozóinak megmozgatása: ez a hármas cél adja a küldetés fő mozgatórugóit.

Modern Mvszet Zircen Helyi kreatív energiák

Zirc egyedülálló történelmi hagyományai, a több mint 800 éves ciszterci apátság és a Bakony csodálatos természeti környezete mellett még egy kinccsel büszkélkedhet: a III. Béla Képzőművészeti Szakgimnázium a térség egyetlen művészeti középiskolája. Tanulóinak és tanárainak tehetsége lesz az az alap, amelyre építkezik a művészeti akció.

Ütemezés

A projekt első lépcsőjeként 2-4 db illúziótárgyú játékos szabadtéri alkotás jön létre, amelyek a város közterületén, az Arborétumban vagy az Alapítvány nyilvánosan látogatható parkjában (Bagolyvár Programcentrum) kapnak helyet. A tervek már elkészültek, az alkotások pedig a 2021 október közepétől kezdve folyamatosan láthatók lesznek. Szabadtéri kiállítás is várja majd az érdeklődőket, amely hét szekcióban művészek és művészdiákok által tervezett tárgyak terveit, látványterveit mutatja majd be 2021 október végén. A kiállított tervekről közönségszavazás is lesz majd 2021. október 22-29. között, a közönségszavazatok, továbbá a zsűri értékelése alapján odaítélt díjakat pedig október 30-án adják majd át ünnepélyesen. A zsűrizett tervek adják az alapját a projekt következő fázisának.

Az alkotóverseny szekcióiModern Mvszet Zircen 11

1) arculat, ajándéktárgy, apátsági söröscímke,

2) utcai szobor, kinetikus pad,

3) szélszobor,

4) utcai hirdetőtábla sorozat,

5) kerítés + pad a III. Béla Gimnázium utcafrontján,

6) a Gimnázium óriási hátsó falának 3D streetart festése (utcáról jól látható),

7) utcafestés – járdák, zebrák, villanyoszlopok.

Unikalitás, illúzió és látványosság

Művészek, látogatók és a helyi közösség hármasa vonódik be a kezdeményezésbe, nyilvános tervbemutatás vagy közönségdíj szavazás révén. Az alkotók többsége a középiskolás diákok közül kerül majd ki, lehetőséget adva arra, hogy teret kapjanak a fiatal tehetségek. Természetesen a környezet tisztelete és a fenntarthatóság is alapelemei az elképzelésnek, például az alkotások elkészítése során kerülik a műanyagokat és azok általánosságban is megfelelnek a fenntarthatóság szempontjainak. Unikalitás, illúzió és látványosság, művészeti fokra emelt popkultúra, innovatív eszközök modern kreatívipari technikákkal párosítva: csak néhány kulcsszó, amely garantálja majd, hogy a kezdeményezés bekapcsolódjon a kortárs művészeti vérkeringésbe és kulturális témát szolgáltasson a közbeszédnek.

Veszprém és a Balaton közelsége szintén jelentőséget ad a kezdeményezésnek, hiszen ez az akció programot kínál akár egy esős napon is. A III. Béla Művészeti Szakgimnázium bevonása pedig lehetőséget teremt arra, hogy a helyi vállalkozások ki tudják majd aknázni az itt elérhető kreatív tervezői, grafikai erőforrásokat.

FogadjOrokbeEgyFat

Támogassa Ön is az alkotókat, fogadjon örökbe egy fát!

A Modern Művészet Zircen szabadtéri kiállítás része az a 40 hársfa, amelyeket október 14-én ültetünk majd el a Kardosrétre vezető kerékpárút városi szakasza mellett. További tíz örökbe fogadható fát, köztük öt gömbkőrist, négy vadgesztenyefát és egy ‘Szent István’ hársat a városközpontban helyezünk el. Korlátozott számban még lehetőség van örökbe fogadni egy-egy fát, és ezzel részévé válni a művészeti akciónak, ugyanis október 16-án 10.00 órakor szabadtéri kiállítás nyílik. A kiállítás a frissen ültetett fák körül felállított hordozókra kerül fel. Az örökbefogadók nevét gravírozott tábla örökíti meg az utókornak. Művészetpártoló szervezetek, cégek, közösségek, családok és magánszemélyek jelentkezését várjuk. Ha szeretne Ön is támogató lenni és örökbe fogadna egy fát, töltse ki megrendelő űrlapunkat, az alábbi linkre kattintva: https://forms.gle/3YNCe8FzTYimj1Kv9
A támogatói hozzájárulás összege 50 000,- Ft + Áfa/fa céges támogatók esetén, míg magánszemélyeknek 15 000,- Ft/fa, családoknak 45 000,- Ft/fa.

A projekt megvalósítását a Veszprém-Balaton 2023 Zrt támogatta.

Modern Mvszet Zircen 5Modern Mvszet Zircen 7Modern Mvszet Zircen 8Modern Mvszet Zircen 9